Kategorie
Producenci
Reklama
Kontakt

P.W. Cleome

ul. Rzemieślnicza 9
42-200 Częstochowa
tel. 511-773-251

email:

Sklepy ogrodnicze, wystawy ogrodnicze, targi ogrodnicze, hurtownie ogrodnicze, producenci
Ogrodniczy Raj w Google+

Produkty promocyjne

BYLICA PIOŁUN - ABSYNT- ARTEMISIA ABSINTHIUM

BYLICA PIOŁUN - ABSYNT- ARTEMISIA ABSINTHIUM
BYLICA PIOŁUN - ABSYNT- ARTEMISIA ABSINTHIUM 1512905895_1.jpg BYLICA PIOŁUN - ABSYNT- ARTEMISIA ABSINTHIUM 1512905895_2.jpg BYLICA PIOŁUN - ABSYNT- ARTEMISIA ABSINTHIUM 1512905895_3.jpg BYLICA PIOŁUN - ABSYNT- ARTEMISIA ABSINTHIUM 1512905895_4.jpg BYLICA PIOŁUN - ABSYNT- ARTEMISIA ABSINTHIUM 1512905895_5.jpg BYLICA PIOŁUN - ABSYNT- ARTEMISIA ABSINTHIUM 1512905895_6.jpg
cena: 4.50zł (4.17zł netto)
ID produktu 1321
producent: Szkółka
dostępność: dostępny
waga: 0.0001 KG
sztuk:
powiększ

Opis prezentowanego produktu

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE: 
Napary z ziela i nalewki z piołunu poprzez swoją gorycz pobudzają funkcje wydzielnicze przewodu pokarmowego, zwiększają apetyt, a dzięki olejkom eterycznym działają żółciopędnie, odkażająco oraz przeciwrobaczo. Leczenie można prowadzić tylko niewielkimi dawkami i przez krótki czas. Odwar z ziela można także stosować zewnętrznie przy zwalczaniu pasożytów skóry oraz przy owrzodzeniach i ranach. Napary z ziela dodawano do kąpieli przy chorobach reumatycznych. Przebywanie w okolicach porośniętych piołunem ma łagodzić duszności u niektórych chorych na astmę. 
WŁAŚCIWOŚCI SMAKOWE: 
Piołun już w starożytnym Egipcie był wykorzystywany jest jako przyprawa. Ze względu na intensywny gorzki smak i silny aromat stosuje się go rzadko i w małych ilościach. W średniowieczu wykorzystywany był czasem do aromatyzowania piwa i miodów pitnych. Obecnie służy głównie do sporządzania gorzkich likierów żołądkowych i przy produkcji białych win aromatyzowanych ziołami – wermutów oraz do aromatyzowania wódek. Najbardziej znanym alkoholem wyrabianym z piołunu jest absynt. W Maroku zimą pije się herbatę z piołunem zamiast z miętą. Absynt to mocny napój alkoholowy, który powstał w czasach rewolucji francuskiej. W roślinie występuje tujon który w małych ilościach może pobudzić mózg, w zbyt dużych dawkach thujone paraliżuje centralny układ nerwowy. Destylowana nalewka z piołunu zwana absyntem lub piołunówką była zakazana w wielu krajach m.in. Francji, Niemczech, Włoszech. Obecnie legalne jest wytwarzanie absyntu w krajach UE, o ile zawartość thujone jest na pewnym poziomie. 
INNE WŁAŚCIWOŚCI: 
Piołun w wierzeniach ludowych był amuletem. Dawniej dodawano wyciągów z piołunu do atramentu, by uchronić bardzo drogie wówczas książki przed myszami i owadami, oraz do uli dla ochrony pszczół przed pasożytami, a w pasiekach sadzono piołun dla zapobiegania chorobom pszczół. Używany był do barwienia tkanin, m.in. z wełny na żółto; a z dodatkiem soli albo siarczanu żelazowego na różne odcienie zieleni (oliwkowy i seledynowy). Napar z piołunu szybko zmywa tłuszcz, smar i olej z rąk. 
OPIS ROŚLINY: 
Wieloletnia roślina ziołowa dorastająca do około100cm, pędy drewnieją u podstawy. Kwiaty jasnożółte, rurkowate, małe, zebrane w wiechę. Kwitnie od lipca do września. Liście silnie aromatyczne, owłosione, szaro-srebrne, są wielką ozdobą rośliny. Wytwarza krótkie, płytkie podziemne kłącza, dzięki którym rozmnaża się wegetatywnie tworząc kępy. Ma właściwości lecznicze i kulinarne. Używa się młodych liści i koszyczki kwiatowe. Dawniej przypisywano jej magiczne znaczenie. Uważano, że połamanie gałązek bylicy w łóżku wybranki sprawi, że ona pokocha danego mężczyznę. Przypisywano jej właściwości magiczne w odpędzaniu chorób i złych duchów. Włożenie pod poduszkę gałązek miało działać nasennie. Uważano że odstrasza mole, pluskwy, pchły, szczury i inne pasożyty. 
Uprawa i pielęgnacja: 
Stanowisko suche, piaszczyste, żwirowe, gleby wapienne, bogate w azot. 
Komplet:ok.150 drobnych nasion 

Do nasion otrzymasz wiele cennych i pomocnych porad przydatnych przy wysiewie!!! 

Zadaj pytanie dotyczące produktu

adres e-mail:
treść zapytania:
przepisz kod z obrazka:
 

 

Dodaj własną opinię

adres e-mail:
treść opinii:
ocena:
przepisz kod z obrazka: