Kategorie
Producenci
Reklama
Kontakt

P.W. Cleome

ul. Rzemieślnicza 9
42-200 Częstochowa
tel. 511-773-251

email:

Sklepy ogrodnicze, wystawy ogrodnicze, targi ogrodnicze, hurtownie ogrodnicze, producenci
Ogrodniczy Raj w Google+

Produkty promocyjne

CENNA KAPUSTA MORSKA - MODRAK - CRAMBE MARITIMA

CENNA KAPUSTA MORSKA - MODRAK - CRAMBE MARITIMA
CENNA KAPUSTA MORSKA - MODRAK - CRAMBE MARITIMA 1455114148_1.jpg CENNA KAPUSTA MORSKA - MODRAK - CRAMBE MARITIMA 1455114148_2.jpg CENNA KAPUSTA MORSKA - MODRAK - CRAMBE MARITIMA 1455114148_3.jpg CENNA KAPUSTA MORSKA - MODRAK - CRAMBE MARITIMA 1455114148_4.jpg CENNA KAPUSTA MORSKA - MODRAK - CRAMBE MARITIMA 1455114148_5.jpg CENNA KAPUSTA MORSKA - MODRAK - CRAMBE MARITIMA 1455114148_6.jpg CENNA KAPUSTA MORSKA - MODRAK - CRAMBE MARITIMA 1455114148_7.jpg
cena: 4.50zł (4.17zł netto)
ID produktu 1116
producent: Szkółka
dostępność: dostępny
sztuk:
powiększ

Opis prezentowanego produktu

WŁAŚCIWOŚCI SMAKOWE:
Już w XIII wiecznych Chinach był wydany dekret nakazujący codzienne jedzenie kapusty morskiej i była ona dostarczana bezpłatnie. Modrak morski w ogrodach uprawia się jako warzywo, rośnie dziko nad brzegami mórz w Anglii czy Norwegii. Jest to gatunek rzadki i pod ochroną, jego stanowiska w stanie dzikim są zagrożone wyginięciem. Jest spokrewniony z brokułami, szparagami, jarmużem i podobnie smakuje. Jadalne są jego liście oraz ogonki liściowe. Liście najlepiej zbierać z roślin w drugim lub trzecim roku po posadzeniu. Wybielone pędy modraka mają delikatny orzechowy smak i kruchą, chrupką konsystencję. W smaku przypominają szparagi lub kalafior i zawierają dużo witaminy C i składników mineralnych. Sposoby przyrządzania Do spożycia nadają się młode pędy poddane etiolacjI- CZYLI WYBIELANIU PĘDÓW. Prosty zabieg podobny jak przy produkcji szparagów: na wiosnę należy młode pędy przykryć np. wiadrem(ostatnie zdjęcie) aby nie docierały promienie słoneczne-wybielone pędy wycinamy i spożywamy przez ok. miesiąc. Po tym czasie doniczkę usuwamy. Ogonki liściowe i łodygi po umyciu gotuje się na parze lub w wodzie zwykle po uprzednim związaniu w pęczki. Gotowane zbyt długo twardnieją i tracą walory smakowe. Pędy podawane są podobnie jak szparagi, a młode liście jak szpinak. Młode pędy spożywane mogą być także na surowo.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:
W Japonii uważa się, że spożywanie morskiej kapusty zapewnia smukłą sylwetkę, ładną cerę i zdrowe włosy. Modrak morski jest uważany za warzywo bardzo zdrowe zawiera dużo witaminy C, zapobiega nowotworom.
OPIS ROŚLINY:
Modrak był uprawiany jako warzywo już w starożytnym Rzymie i Grecji . Rzymscy żeglarze zabierali ze sobą w podróż marynowane pędy modraka, dzięki czemu chronieni byli przed szkorbutem. Od XVII wieku był bardzo ceniony w Europie, panowała powszechna moda na jego uprawę w ogrodach wyższych warstw społecznych, w późniejszych wiekach uprawiany był praktycznie już w każdym ogrodzie w Anglii, ZSRR, w Stanach Zjednoczonych. Bylina wieloletnia o wysokości ok. 30- 50cm, pokrój zwarty, gęsty, łodyga wzniesiona szarawo zielona, liście dolne duże ok. 40/30cm,silnie pofalowane, ogonki długie, mięsiste. Kwitnie dość obficie od maja, kwiaty białe 4 płatkowe, zebrane w gęsty kwiatostan, zapylane są przez pszczoły i muchówki. Kwiaty najlepiej obrywać aby nie osłabiać rośliny.
Uprawa i pielęgnacja:
Stanowisko powinno być słoneczne lub półcieniste, stale wilgotne a nawet zalewane, wietrzne. Gleba przeciętna, piaszczysta z domieszka gliny lub kompostu, można lekko posolić bo w naturze jest zalewany słona wodą. Modrak morski może rosnąć w tym samym miejscu bez przesadzania nawet 15 lat , lubi ściółkowanie słomą i dość obfite zasilane np. gnojówką z pokrzyw lub zwierzęcą. Modrak morski jest całkowicie odporny na mróz.
Komplet: 5 nasion

Do nasion otrzymasz wiele cennych i pomocnych porad przydatnych przy wysiewie!!!

Zadaj pytanie dotyczące produktu

adres e-mail:
treść zapytania:
przepisz kod z obrazka:
 

 

Dodaj własną opinię

adres e-mail:
treść opinii:
ocena:
przepisz kod z obrazka: