ŁOBODA SZPINAK GÓRSKI – ATRIPLEEX HORTENSIS GREEN ORACH
ŁOBODA SZPINAK GÓRSKI – ATRIPLEEX HORTENSIS GREEN ORACH
WŁAŚCIWOŚCI JADALNE: Łoboda ogrodowa GREEN ORACH nazywana jest też szpinakiem górskim lub francuskim i jest spokrewniona z komosą. Orach pochodzi z Europy …
MACIERZANKA PIASKOWA – THYMUS SERPHYLLUM
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE: Działanie: dezynfekujące, wykrztuśne, przeciwzapalne, poprawia trawienie. Wzmacnia system nerwowy – używana jest do kąpieli dla rekonwalescentów, chorych dzieci i osób …
MĄCZNICA LEKARSKA-NIEDŹWIEDZIE GRONO – ARCTOSTAPHYLOS UVA URSI
MĄCZNICA LEKARSKA-NIEDŹWIEDZIE GRONO – ARCTOSTAPHYLOS UVA URSI
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I SMAKOWE: MĄCZNICA LEKARSKA JEST OBOK ŻURAWINY NAJSKUTECZNIEJSZYM ŚRODKIEM LECZĄCYM DROGI MOCZOWE. Surowcem lekarskim są liście, które zbiera się od …
MAGNOLIA WONNA CHAMPACA- MICHELIA CHAMPACA – PERFUMOWE DRZEWKO
MAGNOLIA WONNA CHAMPACA- MICHELIA CHAMPACA – PERFUMOWE DRZEWKO
OPIS ROŚLINY: Michelia champaca to wiecznie zielone drzewo z rodziny magnoliowatych, pochodzące z obszarów Azji Południowej i Wschodniej. Może osiągnąć wysokość do …
MAJERANEK GRECKI – ORIGANUM VULGARE HIRTUM – PIZZA OREGANO
MAJERANEK GRECKI – ORIGANUM VULGARE HIRTUM – PIZZA OREGANO
OPIS ROŚLINY: Roślina pochodzi z Europy południowo-wschodniej, występuje w Turcji i Apeninach. Jest to bylina wieloletnia o prostych, wzniesionych i rozgałęzionych łodygach, …
MANDRAGORA JESIENNA – MANDRAGORA AUTUMNALIS
OPIS ROŚLINY: Mandragora to niezwykle cenna roślina, znana od wieków i uważana za magiczną. Jej korzeń przypomina kształtem ludzką postać co jest …
MANDRAGORA LECZNICZA – JABŁKO MIŁOŚCI-KORZEŃ CZARÓW – MANDRAGORA OFFICINARUS
MANDRAGORA LECZNICZA – JABŁKO MIŁOŚCI-KORZEŃ CZARÓW – MANDRAGORA OFFICINARUS
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE: Roślina uprawiana dla korzeni i jadalnych jagód. Ma właściwości psychoaktywne, działa relaksacyjne i odprężająco, korzeń zawiera silne alkaloidy, które wierzono, …
MARCHEWNIK ANYŻOWY – MYRRHIS ODORATA
OPIS ROŚLINY: Marchewnik anyżowy (ang. Sweet Cicely, mirra – wonna żywica) to bylina dwuletnia, z rodziny selerowatych, naturalnie występująca w Alpach, w …
MIĘTA GÓRSKA – PYCNANTHEMUM PILOSUM
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE: Herbaty z mięty działają przeciwbólowo, antyseptyczne, napotnie, leczą niestrawność, przeziębienia(dreszcze, kaszel, gorączka), choroby jamy ustnej i dziąseł. Zioła dodawane do …
MIĘTA PIEPRZOWA – MENTHA PIPERITA
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE: Właściwości mięty doceniano już w starożytności. W medycynie znalazło zastosowanie ziele mięty, liście mięty, olejek i mentol, wykazują one działanie …
MIODODAJNY OMAN WIELKI – OBNIŻA CHOLESTEROL – INULA HELENIUM
MIODODAJNY OMAN WIELKI – OBNIŻA CHOLESTEROL – INULA HELENIUM
OPIS ROŚLINY : Oman znano już od stuleci. W starożytnym Rzymie był używany jako lek, przyprawa a korzeń smażony w cukrze stanowił …
MODRAK – KAPUSTA MORSKA – CRAMBE MARITIMA
WŁAŚCIWOŚCI SMAKOWE: Już w XIII wiecznych Chinach był wydany dekret nakazujący codzienne jedzenie kapusty morskiej i była ona dostarczana bezpłatnie. Modrak morski …